Over Crecida

Over ons aanbod van nieuwe houten meubels

Het begin

Oorspronkelijk zijn wij begonnen met het verkopen van pre-owned massief houten meubels.  Na een tijdje merkten wij dat onze ambities geremd werden door onze beperkte mogelijkheden om alleen pre-owned meubels aan te bieden. De oplossing om als bedrijf te groeien lag in de markt van nieuwe meubels. Door onze liefde voor massief houten meubels, viel de keuze al snel op het aanbieden van massief houten meubels.

Tegen illegale ontbossing

Wij denken dat het kunnen genieten van prachtige massief houten meubels niet gepaard hoeft te gaan met grootschalige illegale ontbossing. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid en stoppen we veel energie in het vinden van de geschikte schakels in onze toeleveringsketen. Ondanks de grote uitdagingen, zijn wij vastberaden om ons in te zetten voor het aanbieden van massief houten meubels, waarvan het hout niet afkomstig is van illegale ontbossing.

Echter kwamen wij er al snel achter dat het genieten van prachtige massief houten meubels vaak een keerzijde heeft. Het hout wat afkomstig is voor deze meubels, is vaak één van de oorzaken gebleken van de grootschallige illegale ontbossing. Vanuit een moreel standpunt willen we hier als bedrijf natuurlijk niet aan bijdragen. Wij zouden het erg egoïstisch van onszelf vinden om een mooie winst te kunnen maken, op producten die leiden tot onnodige uitputting. Wij vinden het daarom extra bizar dat vele bedrijven er niet eens bij stil lijken te staan wat hun bedrijfsvoering voor gevolgen heeft op andere delen van de wereld, puur om de meubelmarkt met dump prijzen te kunnen bestormen en de consumenten maar een zo laag mogelijke prijs te kunnen bieden.

Cyclisch hout

Wij willen dus niet bijdragen aan de ‘tragedy of the commons’, maar in plaats daarvan willen we graag bijdragen aan een situatie waar hout op een verantwoorde manier verkregen wordt. Wij denken dat het genieten van prachtige massief houten niet tot uitputting van de aarde hoeft te leiden. Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om slechts meubels in ons assortiment op te nemen, waarvan het hout een van de volgende 2 afkomsten heeft: gerecycled hout of plantage hout.  Op deze manier hopen wij bij te dragen aan een ecosysteem wat zichzelf, door menselijk hulp, blijft voortzetten. Zo hopen we uiteindelijk bij te dragen aan het bereiken van een equilibrium, omschreven in het Nobelprijs bekroonde artikel van Elinor Ostrom: ‘Governing The Commons’. We geloven er namelijk in dat goed beheerd land een cyclus kan creëren wat ons eeuwenlang van prachtig massief hout kan voorzien. Plantage hout heeft dus het voordeel dat het telkens aangeplant kan worden met het idee dat het uiteindelijk gekapt zal worden. Dit levert dus een cyclus op die zich steeds kan voortzetten. Daarnaast verkopen wij ook meubels die verwerkt zijn van gerecycled hout. Dit hout is vaak afkomstig van oude huizen of boten die vervolgens nabewerkt worden zodat het zich weer weet te lenen voor de verwerking van meubels.

Tekortkomingen

Echter sluiten wij onze ogen niet, en zien we ook dat er veel kritiek is op de bovengenoemde theorie; deze argumenten zijn ook zeker niet ongegrond. Het is en blijft dus een grote controversie in de meubel-wereld of verantwoord massief hout daadwerkelijk wel mogelijk is. Er zijn namelijk wetenschappelijke artikelen die beweren dat duurzaam hout niet bestaat; zij beweren onder andere dat ‘hout wat afkomstig is van hout plantages schadelijk is voor de biodiversiteit van het land waarop de hout plantages zijn aangeplant’. Aan de andere kant heb je onderzoekers die beweren dat duurzaam hout zeker wel iets bijdraagt aan de duurzaamheid, omdat je dan altijd een gecontroleerde plant-en-kap cyclus zal hebben. Wij proberen zelf wat genuaceerder te zijn en denken dat de waarheid ergens in het midden ligt.

Ondanks dat we ons zoveel mogelijk inzetten om verantwoord massief houten meubels aan te bieden, denken wij dat het goed is om het volgende te benoemen:  wij snappen dat de werkwijze die wij nastreven zijn tekortkomingen heeft. Echter denken wij dat de moraliteit van onze bijdrage een erg goede eerste basis is en dat we ons ten minste bewust zijn van het probleem. Om deze reden zullen we onze methode blijven evalueren en alleen blijven samenwerken met partners die dezelfde visie en waardes uitdragen als wij. Van partners en leveranciers die verantwoord hout niet zo nauw nemen, zullen we dan ook direct afscheid nemen.

We willen in ieder geval benadrukken dat het voor ons een lastige opgave is om 100% zeker te zijn van de afkomst van ons hout. Wij werken namelijk met een ‘global supply chain’ die we, helaas, niet in elke fase kunnen controleren. Wij denken zelf dat geen enkel bedrijf dit kan. Je kan er dus bijna altijd wel vanuit gaan, dat elk bedrijf dat stellig beweert 100% duurzaam en verantwoord hout te verkopen, hun klanten voor de gek houdt. Deze uitdaging wordt goed weergegeven in de volgende documentaire over de uitdagingen van het FSC keurmerk gemaakt door de Deutsche Welle: ‘Greenwashing Global Logging’.

Trots

Wij kunnen echter met trots zeggen dat we veel energie stoppen in het filteren van massief houten meubels die een verantwoorde kom-af hebben. Wij blijven ons inzetten om uitputting tegen te gaan en daarnaast bij te dragen aan een duurzame cyclus voor massief hout. Zo hopen we al onze klanten te kunnen laten genieten van prachtige massief houten meubels zonder bij te dragen aan massale illegale ontbossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *