Mangohout, Uncategorized

Mangohout, niet alleen prachtig, maar ook heilig?

Mangohout is sinds kort in de meubelwereld niet meer weg te denken. Mangohout neemt met zijn warme tropische uitstraling de hele wereld over. Naast dat mangohout erg mooi is, is het ook nog eens heel duurzaam!

De Mango

De Mangoboom, oftewel Mangifera indica, is de boom waar tegenwoordig steeds meer mangohouten meubilair van wordt gemaakt. Deze prachtige boom kan tot wel 40 meter hoog worden en blijft voor een lange tijd gedurende zijn levensduur heerlijk zoet fruit produceren. Het schijnt zelfs dat deze boom tot wel 300 jaar lang geoogst kan worden! De mango zelf is naast zijn zoete eigenschappen ook van culturele waarde. De mango is het nationale fruit van India, ook is de mangoboom de nationale boom van Bangladesh. De mangoboom komt oorspronkelijk ook uit de regio rondom India, Myanmar en Bangladesh, maar dit betekent niet dat dit fruit alleen voor deze regio van belang is. Wist je bijvoorbeeld dat Mao Zedong tijdens zijn culturele revolutie ervoor gezorgd heeft dat mango als een soort heiligfruit werd gezien? Je zou kunnen zeggen dat we het hier over een heilig stuk hout hebben!

Een poster uit 1969 laat zien dat de mango werd vereerd in China!

Duurzaam

Mangohout komt dus van de vrij snelgroeiende mangoboom. Deze boom begint met het groeien van eetbaar fruit na drie tot zes jaar. Zoals eerder genoemd blijft de mangoboom lang fruit produceren, maar wanneer de boom oud wordt is hij niet meer economisch winstgevend. De boom wordt dan gekapt en opnieuw geplant. Het mangohout kan dan worden gebruikt voor het prachtige meubilair! Dit geeft mangohout een groen en duurzaam karakter, aangezien het hout in principe restafval is. De omstandigheden rondom de productie van mangohout zorgen ervoor dat dit mooie hout ook goed betaalbaar is. Om je steentje bij te dragen aan het milieu kun je dus kiezen voor mangohout!

Het diverse karakter van mangohout

Mangohout heeft een tropisch en warm karakter. De kleur van mangohout varieert redelijk. Het kan zowel lichtbruin als erg donkerbruin zijn, en door de draden in het hout is elk stuk uniek. Deze draden kunnen geel of goudkleurig zijn, maar af en toe heeft het ook een rood roze gloed.

Door de fijne nerf van mangohout laat het hout zich goed afwerken. Het is mogelijk om het hout te polijsten waardoor het glanzend en glad wordt. Daarnaast kun je het hout ook schuren en  borstelen waardoor het een wat ruwere en stoerdere uitstraling krijgt. Door deze stoere uitstraling en de ruwe kleuren is het hout goed te combineren met metaal. Denk bijvoorbeeld aan een robuust tafelblad met een metalen onderstel. Dit staat perfect in een stoere industriële huiskamer! Naast de industriële look van mangohout kun je het ook combineren met bijvoorbeeld leer en andere warme accessoires om het een wat landelijkere uitdrukking te geven die bijvoorbeeld goed passen bij een van onze buffetkasten.

Mangohout is eenvoudig om te onderhouden. Mango is uit zichzelf erg sterk en het gaat lang mee. Nadat een mangohouten meubel is afgewerkt door ons blijft het uit zichzelf al lang goed. Door de opbouw van het hout is het vrij waterbestendig waardoor het niet altijd nodig is om viltjes te gebruiken (ook al raden wij dit wel aan!). Daarnaast zou je je prachtige mangohouten product jaarlijks kunnen inwrijven met bijenwas om het hout levendig te houden.

Check eens onze collectie van mangohouten meubels om jezelf te oriënteren en laat ons weten wat je van het mangohout vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *