Houtsoorten

Teakhout, wat is dat nou eigenlijk?

Teakhout is hout dat afkomstig is van de boom Tectona Grandis Boom. De Tectona Grandis boom is het Latijnse woord voor de teak-boom. Deze boom vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Over de exacte herkomst van de teakboom zijn verschillende theorieën. De meest gedeelde theorie is dat teak zijn oorsprong vindt in Myanmar (Burma). Tegenwoordig zijn teakbomen in veel meer werelddelen te vinden. In veel continenten zijn namelijk teak plantages aangeplant. Dit is mogelijk aangezien het een boom is die zijn blad verliest ondanks dat het een boom is uit de tropen.

Vele mensen geven aan en weten dit tevens met onderzoeken te bevestigen dat teak één van de duurzaamste houten is. Teak valt namelijk onder duurzaamheidsklasse 1. Je kan er namelijk vanuit gaan dat het kernhout van teakhout nog goed is na 25 jaar, en in sommige gevallen zelfs nog langer. De lange levensduur heeft te maken met het feit dat teakhout zich goed kan weren tegen heftig en verschillend weer. Daarnaast is het een duurzaam hout, omdat het veel olie bevat welke tevens bijdragen aan de unieke samenstelling van het teakhout.

Naast het gebruik van teak in binnen meubelen, wordt teakhout ook erg veel gebruikt voor buitengebruik en scheepsbouw. Teak heeft de eigenschap dat de vezel van het hout overeind gaat staan als het in aanmerking komt met vocht. Dit betekent dat het hout niet gaan splinteren en er dus niet of nauwelijks vocht in kan komen.

Zoals hierboven vernoemd kun je teakhout goed aanschaffen voor zijn duurzaamheid. Het feit dat het deze houtsoort zich goed kan weren tegen verschillende weeromstandigheden, laat zien dat het een hoogwaardige houtsoort is. Teakhout heeft ook zijn keerzijde. Teakhout is namelijk een bedreigd houtsoort door overexploitatie schaars begint te worden. Dit heeft ook invloed op de prijs. Teakhout is namelijk aardig prijzig.

Hoe onderhoud ik teakhout?

Meubels bij Crecida zijn volledig gemaakt van massief hout. Net zoals elk meubel vereist dit onderhoud. Na een tijdje staan kunnen teakhouten meubels barsten of scheurtjes krijgen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt van je nieuwe meubel. Er zijn een aantal dingen wat je kan doen om dit te voorkomen.

Barsten in teakhout kunnen ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid, dit is niet voor alle meubels even belangrijk maar wel slim om in de gaten te houden. Volgens experts is 50% tot 65% de meest ideale luchtvochtigheid. Dit is niet alleen goed voor de meubels maar ook voor jou. 

Je kan je meubels goed onderhouden door het wekelijks af te stoffen en schoon te maken met een fijne stofdoek. Wil je nog beter beschermd zijn tegen scheuren of barsten dan kan je een beschermlaag gebruiken. Wij raden altijd teakfix aan, dit is namelijk kleurloos en simpel aan te brengen op je meubilair. Dit hoeft niet elke week, maar kan je gerust 1 keer per kwartaal doen. 

Als je nog meer wilt weten over teak dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bekijk onze winkel pagina om al onze teakhouten meubels te ontdekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *